SK VITESSE, 50 år 16.december 2021
En kort historik nedtecknad av Lennart Lundquist
1950-tal
I mitten av 1950-talet flyttades en liten replift från skidbacken ”Gamla skjutbanan” vid Slalomvägen / Frostvägen till Billingebacken. Den var bara ca 200 m lång och började nere vid klubbens nuvarande målhus och gick upp till bergkanten nedanför dåvarande Alphyddan.
Vi var ett gäng stolta skolungdomar som fick tillgång till liftnycklar och därmed också en möjlighet att köra liften då det var åkbart före i backen. Bland entusiasterna fanns förutom mig bland andra bröderna Bosse & Hans Lake, Tord Gustavsson, bröderna Jan-Bertil & Claes-Göran Wibreus, Ernie Åhsberg, Henric Gustafsson och Carl-Axel Florén samt min syster Kerstin ”Tette” Lundquist.
På den tiden fanns det inga pistmaskiner så det var bara att via vår telefonkedja samla alla oss skidentusiaster för att trampa backen med skidor på fötterna när snön normalt kom någon gång mellan jul och nyår. Därefter fick den ”ligga till sig” några dagar innan vi kunde åka i backen.
Skidåkningen var både utvecklande och rolig och så småningom började vi att intressera oss för att tävla. Men för att få göra detta så måste man tillhöra en idrottsförening. Därför gick vi allihopa med i IF Hagen och kunde då börja tävla. Vi tävlade i alla tänkbara tävlingsbackar i distriktet, Skövde, Falköping, Ulricehamn, Kinnekulle, Lilleskog, Borås, Hestra, Jönköping mm.
På den tiden hade vi Skövdegrabbar också störtloppstävlingar i Strupen med start högst uppe vid parkeringen och målgång nere vid den stora kraftledningen. Två platser i världen tävlade i störtlopp på en väg, Skövde och Kitzbühel!
Vi åkte också ”Off pist” i den då glesa skogen mellan Strupen och Billingebacken då det var gott om snö.
1960-tal
Vi skidentusiaster blev 1967 tillfrågade av Arne Sandberg som arbetade med sin vision om Billingens Fritidsområde hur man på bästa sätt skulle förlänga Billingebacken. Vi föreslog då att man skulle bygga ut backen upp till Alphyddan och förlänga den ner till Dalvägen. Den stora kraftledningen och Käpplundagruvan satte då tyvärr stopp för den fullt utbyggda backen. Upp till Alphyddan kunde man komma genom att spränga bort en del av bergkanten, men backen kunde bara förlängas ner till kraftledningen.
1968 började Billingehus byggas och 1970 invigdes den förlängda Billingebacken från Billingehus ner till kraftledningen. Arne Sandberg installerade också en liten snökanonanläggning vilken troligen var en av de första konstsnöanläggningarna i Sverige! Under byggtiden flyttades repliften tillbaka till gamla skjutbanan innan den sedan revs. Två nya liftar, en enkelstollift och en ankarlift byggdes i Billingebacken.
1970-tal
Tiden gick och i slutet av 1960-talet hade tanken väckts att bilda en egen alpin skidklubb frikopplad från IF Hagen.
Familjen Anna och Gunnar Bards hus på Lingonstigen hade genom åren blivit alla skidentusiasters ”värmestuga” och vid ett möte hemma i Bards kök den 16 dec 1971 beslutade man att en alpin klubb skulle bildas. Vad skulle klubben heta? Flera förslag diskuterades och den då 17-årige gymnasisten Leif Saklanti som läste franska i gymnasiet föreslog ett finurligt namn. Vite betyder snabb på franska, snön är vit och då man åker skidor så är man ju i sitt esse! Alltså blev namnet SK Vitesse (Skidklubben Vitesse)!
Till klubbens förste ordförande valdes Anna Bard. Med på detta konstituerande möte deltog förutom Anna och Gunnar Bard, Leif Saklanti också bland andra Leo Kurtti, Ann Rebane (f. Andersson) och Tommy Wallin. Den nybildade klubben hade under sina första år ca 150 medlemmar.
En vår strax innan Valborgshelgen någon gång mellan 1979 och 1982 ”drabbades” Skövde av ett kraftigt snöoväder och skidentusiasterna i Vitesse ringde runt till varandra för att snabbt kunna arrangera en exklusiv 1:a maj slalom!
Redan 1970 instiftades ett vandringspris för seniorer, Stora Billinge Cup. Den förste som vann en inteckning var Bernt Persson från IF Hagen. Bland övriga vinnare kan nämnas tre landslagsåkare, Helmut Grassl, Hasse Johansson och Joakim Wallner. Eftersom klubben sällan arrangerar seniortävlingar, så är Stora Billinge Cup numera ”vilande”.
1980-tal
Under Stenmarkseran 1973-1989 växte Vitesse och vid klubbens 10-årsjubileum 1981 var medlemsantalet ca 700 medlemmar. Några år under denna tid var Tord Gustavsson klubbens ordförande.
Genom ett idogt medlemsarbete och fin sponsring av byggentreprenören JCC kunde Vitesse hösten 1981 bygga en egen klubbstuga nere i Billingebacken.
Vitesse började med skidskola 1981 med Rålf ”Wille” Wilsson som skidskoleansvarig.
1990-tal
Efter två barvintrar 1989 och 1990 lanserades 1991 en visionär idé om en inbyggd skidbacke. Det blev dock bara en vision av denna idé. Under sin 50-åriga historia har Vitesse inte ”drabbats” av snöfria vintrar mer än fyra gånger, 1989, 1990, 2008 och 2020. Stolliften revs 1989 och ersattes av vinkelliften för att öka liftkapaciteten.
2000-tal
År 2003 ”återväcktes” genom Vitesse den ursprungliga visionen med en fullt utbyggd Billingebacke eftersom den stora kraftledningen nu var borta och Käpplundagruvan stod tömd.
Genom klubbens lobbyverksamhet så har vi fått gehör för denna idé och det kommunala friskvårdsprojektet Billingens Fritidsområde skapades. Även om det delvis genom åren har varit lite trögt i både utredningar, projektering och genomförande så anar man ändå ett förverkligande av detta stora fritidsprojekt i vilket SK Vitesse hela tiden har varit och fortfarande är involverad.
Många meriterade Vitesseåkare
Under alla år har klubbens verksamhet fortsatt att utvecklas med såväl skidskola som tränings- och tävlingsverksamhet, och flera av klubbens medlemmar har efter sin skolgång i Skövde fortsatt sina alpina tävlingskarriärer.
Calle Enocson var den förste Vitessare som tävlade i Världs Cupen. Som 23 åring gjorde han debut som världscupsåkare 2008 i Schladming. Efter tävlingskarriären blev Calle tränare för alpina damlandslaget under flera år.
Emil Johansson började som liten grabb i klubbens skidskola, tävlade för Vitesse, och blev landslagsåkare. Bland Emils främsta alpina tävlingsmeriter som landslagsåkare kan följande noteras:
2016 25:a i Världscupen SL
2017 2:a i Europacup PSL
2018 Dubbla SM–medaljer SL
Paraskidåkarna Richard Kråklind och Aaron Lindström har framgångsrikt tävlat som paraskidåkare. Aaron tillhör idag den absoluta världstoppen i paraskidor alpint och som 17-åring åkte Aaron in på en mycket fin 7:e plats i slalom vid Paralympics 2018 i Pyeong Chang . Då var han yngst i den svenska truppen.
Under de senaste åren finns flera unga Vitesseåkare som har börjat på alpina skidgymnasier för att under sin gymnasietid ha möjlighet att vidareutvecklas ytterligare i den alpina skidsporten. Ella Fredriksson, Dorotea Grahn, Matilda Hansson och Pontus Ljunggren visar detta och blir därigenom en sporre för alla yngre skidungdomar i skidskolan och i träningsgrupperna.
Framtiden
De första 50 åren av Vitesse utveckling visar också att det finns utmärkta förutsättningar att klubben skall kunna fortsätta att leva, frodas och vidareutvecklas i framtiden och ser med viss förhoppning fram mot en snar utbyggnad av Billingebacken på det sätt som Arne Sandbergs vision visade och som också initierade att SK Vitesse en gång för 50 år sedan bildades.